Komplementarna terapija

Šta su komplementarne terapije?

Komplementarne terapije su dodatni načini da pomognete sebi da ostanete zdravi. Neke od dostupnih komplementarnih terapije mogu biti od velike pomoći, ali je potrebno konsultovati se sa lekarom oko izbora terapije. Neki ljudi komplementarnu terapiju uzimaju kao jedini tretman ili kao dodatni tretman bez konsultovanja lekara što može imati veoma ozbiljne i štetne posledice.

Fizičke terapije

Brojna istraživanja pokazuju da je fizička aktivnost dobra kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje.

–          Vežbanje je način da se redukuju neki od simptoma depresije ili da se ublaži anksioznost. Da bi vežbanje imalo povoljan efekat, nije potrebno krenuti u teretanu ili baviti se profesionalno sportom – dovoljno je vežbati 3 puta nedeljno u trajanju od 30 minuta. Korisno je trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla.

–          Joga odličan način da se redukuje napetost i poboljša raspoloženje. Takođe, joga može uticati i na poboljšanje nekih somatskih bolesti, kao što je povišen pritisak.

–          Masaža je efikasan način da se ublaže nervoza i napetost. Važno je da vaš maser bude dobro edukovan, kao i to da se vi osećate prijatno sa ovim načinom opuštanja.

Dodaci ishrani i biljne terapije

Opšte je prihvaćeno da je pravilna ishrana važna za telesno i za mentalno zdravlje. Međutim, ne postoji mnogo dokaza da su biljne komplementarne terapije efikasne.

–          Omega 3 riblje ulje, koje se u velikim količinama nalazi u sardinama, veoma je važno za somatsko zdravlje, ali se smatra da ima efekta i u održavanju optimalnog rada mozga. Nema dokaza da Omega 3 utiče na poboljšanje depresije, kao ni da snižava napetost, ali postoje dokazi da može biti korisno u redukovanju fizika od razvoja psihotičnih poremećaja poput shizofrenije.

–          Kantarion može biti sredstvo za poboljšanje raspoloženja. Više studija je pokazalo da je ekstrakt kantariona efiksana u terapiji blage i umerene depresije. Međutim, važno je zapamtiti da se kantarion ne sme uzimati zajedno sa antidepresivima koje je lekar prepisao! Interakcija kantariona i ovih lekova može dovesti do neutralizacije dejstava u nekim slučajevima, kao i do nastanka toksičnih efekata!

–          S-adenozil metionin (SAMe) može biti koristan za terapiju blage i umerene depresije, ali nije preporučljiva njegova upotreba kod osoba koje imaju bipolarni poremećaj zato što može uzrokovati maničnu epizodu.

–          Ginkgo biloba se često koristi kao dodatak u terapiji demencija, zato što se smatra da poboljšava pamćenje. Metaanalize su pokazale da ova biljka ima umeren efekat u očuvanju kognitivnih funkcija kod osoba kojima je dijagnostikovana demencija. Ginkgo nema, međutim, ne smanjuje rizik za razvoj Alchajmerove bolesti kod zdravih ljudi.

Druge komplementarne terapije

–          Svetlosna terapija može biti korisna osobama kojima je dijagnostikovan sezonski afektivni poremećaj. O ovome se konsultujte sa vašim lekarom ili psihijatrom.

–          Homeopatija nema dokazan efekat na poboljšanje stanja i redukovanje simptoma kod osoba sa psihijatrijskim poremećajima.

–          Meditacija može biti korisna kao način da se redukuje stres, da se prevaziđe nervoza, a neke studije pokazuju da meditacija ima efekat i na poboljšanje raspoloženja kod depresivnih osoba. Meditacija se, međutim, ne preporučuje osobama koje pate od teške depresije ili poremećaja sa psihotičnim simptomima.