Depresija faktor rizika za demenciju kod starijih osoba

U Časopisu Archives of General Psychiatry objavljeni su rezultate nove studije koja ispituje povezanost depresije kod sredovečnih muškaraca i žena sa povišenim rizikom od razvoja demencije u starosti. Ranija istraživanja su nedvosmisleno pokazala da postoji veza između razvoja Alchajmerove bolesti i depresije kod starijih osoba, ali nije bilo jasno da li je depresija posledica demencije ili je prethodila razvoju Alchajmerove bolesti.

“Želeli smo da vidimo da li je depresija uzročnik Alchajmerove bolesti ili je samo reakcija na kognitivna oštećenja koja nastaju u demenciji, ili pak promene u mozgu nastaju zajedničkim dejstvom depresije i demencije”, kaže dr Debora Barns sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku.

14.1% ispitanika koji su učestvovali u studiji pokazali su klinički značajne simptome depresije samo u sredovečnom dobu, a 9.2% u starijem dobu, a 4.2% u oba perioda. Tokom poslednjih 6 godina praćenja pacijenata, 22.5% pacijenata su razvili demenciju, kod 5.5% je postavljena dijagnoza Alchajmerove bolesti, dok je kod 2.3% pacijenata imalo vaskularnu demenciju. (Više o vrstama demencije možete pročitati u našem informatoru.) U poređenju sa ljudima koji nikada nisu bili depresivni, osobe sa depresijom manifestnom samo u srednjem dobu imaju 20% viši rizik od razvoja demencije u starosti. Osobe koje u starosti razviju depresiju imaju znatno lošiju prognozu – 70% je veća verovatnoća da će razviti neku formu demencije.

Premda ova studija nije precizno ustanovila uzročno-posledičnu između demencije i depresije, izgleda da depresija prethodi vaskularnoj demenciji. Dr Barnes i njen tim smatraju da će naredne studije potvrditi da je depresija važan faktor rizika za demenciju. Ona, takođe, navodi da je moguće da vaskularne promene u mozgu koje se pripisuju depresiji doprinose riziku. Što se tiče veze sa Alchajmerovom demenciju, čini se da je depresija pre rana manifestacija bolesti nego faktor rizika i da se javlja u sklopu neurodegenerativnog procesa.

Autori ističu da je od velike važnosti da porodica, prijatelji i zdravstveni radnici budu bolje edukovani o depresiji kod starijih osoba, zato što rana detekcija i tretman mogu biti važna preventivna mera koja može odložiti ili sprečiti razvoj demencije.

2 thoughts on “Depresija faktor rizika za demenciju kod starijih osoba

  1. a kako da prepoznam depresiju kod starijih ljdi da li se ona razlikuje od depresije kod drugih? i kome da se obratim za pomoc ako vidim simptme kod nekog iz moje okoline?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>