b92: “Stotine igrača pati od depresije”

Predsednik Udruženja profesionalnih fudbalera Engleske Klark Karlajl upozorio je da na stotine fudbalera pati od depresije, istakavši kao primer svoj slučaj.

Karlajl koji je prošle sezone završio karijeru otkrio je da je i sam imao problem sa depresijom i da je čak pokušao jednom prilikom da izvrši samoubistvo.

On je ubeđen da je taj problem široko rasprostranjen među igračima i zbog toga je i snimio televizijski dokumentarni film o depresiji i samoubistvu među igračima.

Kategorički tvrdim da na stotine fudbalera pati od depresije“, rekao je 34-godišnji Karlajl.

Karlajl je dodao da mu je do sada kao predsedniku Udruženja između 15 i 20 fudbalera zatražilo pomoć.

Prilaze mi i kažu: ’Klark, nešto nije u redu sa mnom, ne znam o čemu se radi i kome bi trebalo da se obratim za pomoć’“, tvrdi Karlajl i dodaje da igrači koji imaju probleme sa depresijom jedino žele da se odvoje od fudbala i da jednostavno, izađu iz tog sistema.

Karlajl planira da uvede telefonsku liniju za fudbalere kojima je neophodna pomoć.

Karlajl je naveo svoj slučaj, kada je kao mlad igrač Kvins Park Rendžersa, pokušao da izbvrši samoubistvo tako što je popio gomilu pilula.

Tada sam odlučio da bi samoubistvo bilo najmanje bolno rešenje za sve“, rekao je Karlajl.

Karlajl je dodao da je svojevremeno otišao u alkoholičare upravo zbog želje da promeni to samoubilačko stanje svesti.

Sada kada je moja depresija utvrđena, uzimam lekove svakog jutra. To naravno, nije ’srećna pilula’ koja će učiniti da moja teskoba ode, ali mi drži mozak pod kontrolom“, rekao je Karlajl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.